Bodyprotector mini-junioren en junioren

Tijdens de technische keuring voor de eerste clubrace van dit jaar viel het op dat er bij de mini’s en junioren de nodige rijders verschenen zonder borstbescherming. Borstbeschermers zijn tegenwoordig meestal toegevoegd aan de ribprotector maar velen verschenen met alleen een ribprotector. Kennelijk is deze regel een beetje in de vergetelheid geraakt vandaar deze reminder.

Het dragen van een bodyprotector is ingevoerd na o.a. het dodelijke ongeval van de veertienjarige Andrea Margutti in Oktober 1989 in Fraore Parma wat nog jaarlijks wordt herdacht met de Andrea Margutti Tropheo. Gebleken is dat kinderen onder de 16 jaar nog te weinig kracht hebben in hun armen om tijdens een harde crash de klap op te vangen en met hun lichaam tegen het stuur kunnen slaan. Beslist geen onnodige uitrusting, het gaat ten slotte om uw kind zijn of haar veiligheid.

Tijdens de eerste clubrace hebben we alleen gewaarschuwd en geadviseerd maar deze keer zal er strenger op worden toegezien dat iedereen onder de zestien jaar de correcte bescherming heeft.

Hieronder een uitsnede uit het technisch regelement v.d. KNAF betreffende body protectie.

Een bodyprotector en nekband zijn verplicht voor de klassen: Micromax, Minimax, Mini junior, Cadet 160, RK1, Parolin Rocky, B&S WF. Voor klassen die niet genoemd worden, geldt dat alle rijders van 15 jaar en jonger verplicht een body protector en nekband moeten dragen.
• De bodyprotector dient direct onder de race overall te worden gedragen;
• De bodyprotector dient minimaal de borst, rug en schouders van de rijder te beschermen en mag in
combinatie gedragen worden met een ribprotector.